In Nederland regent het veel. Daar verbaas ik waarschijnlijk niet veel mensen mee. Bijkomend gevolg van veel en harde regenval, is dat lekkage vaker voorkomt bij huishoudens. Dit is een nachtmerrie voor iedereen. Lig je rustig in bed, voel je ineens regen druppelen uit je plafond of enorme lekkagesporen over de slaapkamermuren. Verschrikkelijk! Hoe kun je het beste rekening houden met harde regenval en hoe kun je het beste lekkage voorkomen? Lees in mijn blog meer hierover.

Soort dak

Dit is voor veel mensen ook duidelijk, maar niet iedereen staat er even vaak bij stil. Een plat dak zal meer water opslaan, waardoor de kans op een grootschalige lekkage meer aanwezig is. Een puntdak daarin tegen, zorgt ervoor dat de regen die op het dak valt richting de regenpijp stroomt en vervolgens op de straat terecht komt. Zo wordt geen water opgeslagen op het dak, wat vervolgens via wanden naar beneden kan stromen in je huis. Heb je toch het risico genomen en woon je in een huis met een plat dak? Dan is er nog geen man overboord! Het soort materiaal die je gebruikt bij de dakbedekking, is namelijk erg bepalend voor de kans op lekkage. Zo geldt dat dakbedekking van EPDM een verstandige keuze is voor platte daken. EPDM staat voor Ethyleen-Prpyleen-Dieen-Monomeer. Het is een scheikundige naam voor een groep synthetische rubbers en natuurlijke rubbers. EPDM is een verstandige dakbedekking, nu het eenvoudig is in gebruik, slijtvast is, onderhoudsvrij is en bovendien volledig recyclebaar. Het is dus niet alleen lekkage werend, maar ook milieuvriendelijk! Kies voor EPDM dakbedekking, nu dit een meer waterdicht type dakbedekking is dan andere typen!

Dakgoten schoonhouden

Wat voor soort dak je ook hebt: het is erg belangrijk om de dakgoten goed schoon te houden indien je lekkage’s wil voorkomen. Dit geldt dus niet alleen voor mensen met platte daken, maar ook met puntige daken. Het water moet worden afgevoerd via de dakgoten naar de regenpijp, om vervolgens op de straat terecht te kunnen komen. Indien een dakgoot verstopt raakt, is dat hetzelfde als een douchegoot die verstopt is geraakt: het water moet ergens heen en vind zijn weg vanzelf op plekken waar je het water niet wil tegenkomen. Een dakgoot kan al gauw verstopt raken door veel bladeren of door vogelnestjes. Voornamelijk bladeren zijn een gevaar, dus houdt de dakgoten goed in de gaten rond de herfst. Als het begint met stormen, vliegen de bladeren zo je dakgoot in!