Home Nieuws Geschikte lekbakken voor gevaarlijke stoffen

Geschikte lekbakken voor gevaarlijke stoffen

0
Geschikte lekbakken voor gevaarlijke stoffen

Voor het opslaan van gevaarlijke stoffen en oliën gebruik je lekbakken. Lekbakken worden veel gebruikt door bijvoorbeeld garagebedrijven of fabrieken die chemicaliën opslaan. Daar staan ze in een grote loods op kunststof pallets. Je zal het vast wel raden maar deze gevaarlijke stoffen en oliën brengen een hoop problemen voor het milieu mee. Wanneer de olie in aanraking komt met de grond dan kan het behoorlijk wat schade aanrichten. Dat laat de overheid niet zomaar gebeuren. Daarom zijn er veel eisen gesteld waaraan een lekbak moet voldoen. Lees in deze blog verder waar je allemaal op moet letten als je besluit om lekbakken aan te schaffen.

 

Regelgeving 

Het eerste punt is dus de regelgeving. Zorg ervoor dat de lekbakken die jij koopt goedgekeurd zijn volgens alle gestelde eisen. Als je lekbakken in Nederland koopt dan zijn deze hoogstwaarschijnlijk al goedgekeurd, want de verkoper zou hoge boetes kunnen krijgen als ze lekbakken verkopen die niet aan de eisen voldoen. De lekbakken die gebruikt worden voor het opslaan van gevaarlijke stoffen moeten namelijk voldoen aan de zogenoemde PGS 15. Dit staat voor Publicatiereeks Gevaarlijke stoffen 15. Hierin zijn de eisen voor brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieu veiligheid samengevoegd. In deze regelgeving wordt een onderscheid gemaakt in de grote van de lekbak. Namelijk gevaarlijke stoffen die worden opgeslagen tot 10 ton en vanaf 10 ton. 

 

Het juiste materiaal 

Gevaarlijke stoffen kunnen dus veel schade aanrichten. Daarom moet de lekbak bestand zijn tegen de bijtende stoffen zodat ze er met geen mogelijkheid uit kunnen. Lekbakken zijn meestal gemaakt van HDPE of PP kunststof. Deze kunststof soorten waterafstotend en super sterk. Ook zijn zij dus bestendig tegen gevaarlijke stoffen zoals chemicaliën. HDPE staat voor High Density Polyetheen. Dit is gemaakt van aardolie. Vuilniszakken worden ook gemaakt van deze soort kunststof. Een stalen lekbak zal ongeschikt zijn voor dit doeleind omdat het niet tegen vele soorten zuur kan. 

 

Opvangcapaciteit 

Afhankelijk van wat erop staat is er een minimale grote vastgesteld. Deze kun je vinden in het algemene eisen dossier in artikel 2.4. Hier volgen een aantal belangrijke eisen betreft de opvangcapaciteit: De lekbak moet minstens 110 procent van de inhoud van de opslagtank zijn. Bij gebruikte accu’s moet de lekbak ten minste gelijk zijn aan de totale inhoud. Bij garages is het zo dat afgetapte vloeibare brandstoffen in verpakking bij 270 liter ten minste 300 liter moet zijn. Tevens is in deze industrie 270 het maximale aantal aan gevaarlijke stoffen wat je mag opslaan.