Iedereen heeft wel te maken met stress. Of het nou gaat om familie, werk, geld of vrienden. Er is altijd wel een bron van stress, en er is vaak niks wat we aan kunnen doen. Het gebeurt je gewoon, en het belangrijkste is dat je er op een gezonde manier mee om gaat. Als je het namelijk gewoon z'n gang laat gaan, kan het zorgen voor een veel slechtere mentale staat dan dat je nu al in zit. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Als je gestrest bent is het heel moeilijk om er actief wat aan te doen, omdat je er van overtuigd bent dat het toch niks gaat helpen. Maar het is zeker mogelijk om er langzaam uit te breken, en je een stuk beter te voelen dan dat je voorheen deed. Maar hoe?

Blijf aan jezelf denken

Het is iets goeds als je graag aan andere mensen denkt, maar als jij niet goed in je vel zit is het ook belangrijk om aan jezelf te blijven denken. Dat geldt trouwens niet alleen voor als je slecht in je vel zit, maar eigenlijk altijd. Af en toe zal het lastig zijn om jezelf de aandacht te geven die je verdiend, maar dat zou je niet tegen moeten houden om het alsnog te proberen. Probeer bijvoorbeeld elke dag een uurtje apart te stellen waarin de tijd alleen voor jou is. Je kan in dit uurtje alles doen wat je wilt, en je geen zorgen maken over de problemen die buiten dat uurtje bestaan. Stap even lekker onder je regendouche, kijk een serietje, doe simpelweg iets wat jou gelukkig maakt, en waar jij je goed bij voelt. Je zal snel merken dat het daadwerkelijk best een verschil zal maken!

Blijf jezelf goed verzorgen

Er zijn een paar basisdingen die elk mens nodig heeft, en als je deze verwaarloost zal het al snel nog slechter met je gaan. Een paar van dingen zijn bijvoorbeeld persoonlijke hygiëne, slapen, en eten. Dit zijn allemaal dingen die al snel verwaarlozen als je gestresst bent, en ook de dingen die je alleen maar meer gestressed maken als je ze niet doet. Het zal af en toe lastig zijn om in het vaste schema te blijven van deze dingen doen, maar het is echt ontzettend belangrijk. Je zal misschien redeneren dat je er nu geen tijd voor hebt, en het later wel zal doen. Dat is een erg gevaarlijke gedachtegang, want zo ga je het steeds vaker uitstellen. Probeer elke dag even te douchen, een redelijke hoeveelheid slaap te pakken, en op ze minst twee maaltijden te eten. Het hoeft helemaal niet lang te duren (behalve het slapen dan) en het zal je echt ontzettend opknappen. En eigenlijk het beste wat je kan doen voor jezelf, is jezelf niet minder inschatten dan je daadwerkelijk bent!