In de zomer van een jaar geleden heb ik voor 5 weken als een magazijn werker gewerkt. Ik had de nobele taak van ‘picking’ wat in principe inhield dat ik aan de hand van een bestelling de juiste producten moest verzamelen en in een doos moest stoppen. Ik ben afgestudeerd aan de universiteit van Tilburg met een master in economics, en verwachtte nooit dit soort werk te hoeven doen. Door omstandigheden en langdurig in het buitenland te wonen was dit de enige optie en een ervaring die ik niet snel zal vergeten. In dit artikel bespreek ik hoe ik het heb ervaren te werken als een ‘order picker’ in een magazijn van Calvin Klein.

 

Zwaar schema

 

In het magazijn waar ik werkte waren er twee ploegen; een ochtend- en een avondploeg. De ochtendploeg werkte van 6.30 tot 15.00 en de avondploeg werkte van 15.00 tot 23.30. Het aparte was dat je de ene week in de ochtendploeg werkte, de volgende week in de avondploeg, en de week daarop weer in de ochtendploeg. Dit maakte het erg moeilijk om een vast slaapritme te krijgen, en over het algemeen voelde ik me elke maandag als een zombie op de werkvloer.

 

Goede ervaring

 

Ook al was het werk fysiek zwaar, en mentaal erg eentonig, over het algemeen was het toch een erg goede ervaring. Het heeft mijn ogen geopend voor de werkomstandigheden van de lage klasse, en hoe mensen omgaan met de fysieke en mentale lasten van dusdanig werk. Ik ontmoette veel mensen met een compleet ander wereldbeeld dan die van mijzelf, waardoor ik genoodzaakt was mijn denkbeeld te verbreden. Ook voel ik veel dankbaarheid dat ik de mogelijkheid heb gehad een studie te doen op universitair niveau, en dat het werken in een magazijn voor mij een keuze was en niet een noodzaak.

 

Nostalgie

 

Af en toe denk ik dat het komt door de nostalgie, maar het werken in een magazijn heeft toch mooie herinneringen gegeven. Als ik terugdenk aan het rondlopen met mijn steekwagen tussen de rijen van dozen met ondergoed en andere kleding, is er toch een gevoel van trots en gemis. In alle eerlijkheid hoop ik nooit meer zulk soort werk te hoeven doen, maar ik zal de ervaring nooit willen missen. Mocht je snel geld nodig hebben, en niet willen vastzitten aan een langdurig contract, dan kan ik magazijn werk zeker aanraden. Het heeft mij veel levenslessen geleerd, en mijn wereldbeeld verbreed, ook al was het wel fysiek en mentaal erg zwaar.