Tegenwoordig zitten veel kinderen binnen te spelen achter een spelcomputer of zijn ze niet achter de tv weg te slaan. Het is begrijpelijk dat het soms makkelijk is, maar nu de zomer voor de deur staat is het juist fijn wanneer ze lekker buiten kunnen spelen. Maar waarom leren we ze geen spelletje waar wij uren zoet mee waren? Want knikkers zijn fantastisch en je kan er uren naar kijken. Het is bijna hypnotiserend wat deze balletjes voor elkaar krijgen. Zet een knikkerbaan buiten en de kleintjes krijgen gelijk wat frisse lucht.

Een knikkerbaan voor iedereen.

Nou heb je natuurlijk heel veel soorten knikkerbanen. Je hebt knikkerbanen die je zelf in elkaar moet zetten, je hebt houten knikkerbanen en je hebt plastic knikkerbanen natuurlijk. Je kan ze altijd zelf een beetje uitbreiden, maar je raakt er eigenlijk nooit echt mee uitgespeeld. Laat de knikkers van boven naar beneden rollen en je kan iedere keer weer bovenaan beginnen. Je kan er alle kanten mee op, je kan er zelfs een kleine wedstrijd van maken. Hoe? Daar gaan we zo even verder op in. Maar hoe leuk is het, want wij ook wij vinden het nog erg leuk, om samen met je kleintje te werken aan een gigantische knikkerbaan. En wanneer het lukt, dat trotse gevoel samen delen. Want dat trotste bekkie wil je altijd wel zien, toch?

3, 2, 1 en go!

Om het helemaal leuk te maken, kan je samen twee verschillende knikkerbanen maken en kijken welke uiteindelijk het snelste is. Maak er een kleine wedstrijd van. Natuurlijk moet je wel eerst samen twee verschillende maken, en kijken of ze ook wel echt werken. Want niets is zo jammer dan dat je er halverwege achter komt dat de knikker blijft hangen en niet door rolt. Maar wanneer je twee banen hebt gemaakt die echt werken, en misschien ook wel mega snel zijn. Dan is het super leuk om te kijken bij welke de knikker het snels beneden is wanneer je de knikkers tegelijk los gaat. En lukt het niet om de knikkers helemaal beneden te krijgen? Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Het leukste heb je al wel gedaan. Het samen aan iets bouwen met jouw kleintje. Want dat is toch wel een top gevoel. Vooral omdat je ook het plezier in de ogen ziet van jou kindje en helemaal de trots wanneer iets af is en het werkt.