Zit jij te lang achter de computer?

Als ik ’s avonds na een lange dag werk thuis kom, rust ik graag even uit achter mijn computer. Soms log ik dan in op Steam om nog even te kijken welke vrienden online zijn. Andere keren zal ik op YouTube of Netflix de tijd verslijten. Over het algemeen besteed ik, zeker ook met het werk meegerekend, gemiddeld zes uur zittend achter de computer per dag. Ondanks dat ik netjes elke dag de fiets pak, begint mijn computergebruik toch zijn tol te eisen. Na langere tijd achtereen te zitten kreeg ik steeds meer last van mijn rug en nek. Nou klinkt zes uur per dag wel als erg veel, maar ik zal toch zeker niet de enige zijn die hier last van heeft.

Wat kan je hier aan doen?

Als aller eerste is het belangrijk dat je eens in de zoveel tijd even opstaat en een kort rondje loopt. Je kent het gevoel vast wel als je na een lange autorit even kan strekken. Dan voel je echt de bewegingen die je lichaam heeft gemist. Hetzelfde gebeurt als je na lange tijd zitten opstaat. Probeer dit te voorkomen en neem regelmatig een moment om je lichaam die beweging te gunnen. Verder kan een goede zithouding wonderen doen. Ik lag vaak half ondersteboven in mijn stoel. Zo kon ik makkelijker mijn voeten op de poef leggen, maar kreeg ik wel last van mijn onderrug. Uiteraard is het altijd aangeraden om zoveel mogelijk te bewegen, dus de fiets pakken of de trap nemen is nooit weg. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om met de fiets te gaan. Ook ik had nog last van mijn lichaam, ondanks alle bovenstaande tips.

De oorzaak bestrijden

Dus, wat kan je nog doen als al het bovenstaande niet helpt? Je kunt natuurlijk buiten gaan werken, door bijvoorbeeld te reageren op een verkeersregelaar vacature. Niet iedereen kan echter stoppen met achter het bureau werken. De verklaring voor een verkeerde houding is vaak een verkeerde stoel. Veel stoelen zijn niet geschikt om langdurig op te zitten, of zijn versleten. In mijn geval was het allebei. Als je langdurig achter de computer zit, is het verstandig een stoel te gebruiken die daarvoor gemaakt is. Vaak zijn de standaard bureaustoelen niet goed genoeg om je langdurig te ondersteunen. Een gamingstoel is bijvoorbeeld wel een goede keuze. Deze zijn ontworpen met bijvoorbeeld streamers in gedachte. Zo zijn de stoelen in een design waarbij een goede zithouding natuurlijk aanvoelt. Ze zijn dus geoptimaliseerd voor langdurige sessies. Professionele streamers zullen bijvoorbeeld 10 uur of meer achter het scherm zitten. Uiteraard is het nog steeds belangrijk dat je pauzes neemt voor beweging, en niet expres een verkeerde houding aanneemt. Daarom heb ik uiteindelijk een gamingstoel met voetsteun gekocht!