Heb je een feestje gehad en is de rommel niet te overzien? Ben je gevallen met de fiets en krijg je die ene hardnekkige vlek niet uit je kleren? Natuurlijk is het verleidelijk om maar gewoon overal de hogedrukreiniger op te zetten, maar er zijn een paar schoonmaak lifehacks die zelfs jij niet weet. Denk ik. Laten we het testen!

Tip 1: Even doorzetten

Dit lijkt misschien heel logisch, maar doe de afwas meteen na het eten. Als je lekker hebt gegeten is de afwas wel het laatste waar je zin in hebt, en toch is het belangrijk dat je hem meteen doet. De etensresten worden namelijk alleen maar hardnekkiger hoe langer je ze laat staan. Dus, als je de energie nog hebt na een etentje of feestje om die paar borden af te wassen, doe het. Dan sta je in de ochtend niet een halfuur te werken aan die paar etensresten. Trust me, I’ve been there. (En helaas is een hogedrukreiniger niet altijd een optie, en ook te lomp voor sommige serviesstukken)

Tip 2: Laat het niet smelten

Nog een afwastip waar veel mensen niet bij na denken: gebruik koud water bij eten dat anders weer smelt. Kaas en melkachtige producten reageren op hitte en worden hierdoor veel lastiger om ergens af te krijgen. Als je gefondude hebt met je vrienden, gebruik dan dus koud water op de fonduepan. Geloof me, je bent me straks dankbaar.

Tip 3: Krijt ermee

Eerlijk zeggen of je dit wist; als je een beetje schoolbordkrijt op een vetvlek in een kledingstuk wrijft voordat je het de was in doet, gaat de vlek er gegarandeerd uit! De opmaak van het krijt zorgt ervoor dat zelfs de meest hardnekkige vetvlekken toch plaats moeten maken, van lippenstift tot olie tot baconjus.

Tip 4: Haarlak doet wonderen

Ik heb heel vaak last van inktvlekken in mijn kleding, zowel van pennen als van die traditionele inktpotjes, weet je wel? Kalligrafie vraagt veel offers. Maar, afijn, er is dus een manier om inkt makkelijk uit je kleding te krijgen. De alcohol die in haarlak én anti-bacteriele handzeep zit, werkt als een krachtig oplosmiddel tegen inkt. Breng een beetje van 1 van de 2 producten aan op je vlek, laat het tien minuten inwerken, en gooi het in de was.

Zo, hè hè. Als je deze tips volgt heb je nooit meer een hardnekkige etensrest en/of aangekoekte kaaskorst op je afwas, en nooit meer een vet- of inktvlek in je kleding! Wat een verademing, zeg nou zelf. Niks geen Kärcher hogedrukreiniger of Nilfisk hogedrukreiniger nodig. Wist je alles al?