Voor sommige werkzaamheden heb je een shovel nodig! Denk bijvoorbeeld aan het werken aan de weg of op het land. Shovels hebben een grote bak waarin veel vervoerd kan worden. Eens shovel wordt daarom ook wel een grondverzetmachine genoemd. Je kunt er niet heel goed mee graven, dit heeft te maken met de bouw van de shovel. Maar je kunt er prima mee scheppen. Zo kun je bijvoorbeeld een bult (straat)stenen of grind gemakkelijk opscheppen en verplaatsen naar een ander deel van de bouw. Dit scheelt veel tijd en het is ook een stuk beter voor je rug dan lopen zeulen of achter een kruiwagen lopen!

Een shovel aanschaffen doe je niet zomaar

Als je incidenteel een shovel nodig hebt, dan kun je er beter af en toe eentje huren. Dat scheelt veel geld, onderhoud en opslagruimte. Gebruik je de shovel echter (bijna) dagelijks? Dan kan het een goede investering zijn voor je bedrijf. Het is echter niet gezegd dat je altijd de allernieuwste grondverzetmachine nodig hebt. Je kunt vaak ook prima toe met een gereviseerd tweedehands exemplaar. Als 'ie maar doet waarvoor 'ie is aangenomen, toch? Voor je een grondverzetmachine gaat aanschaffen, vraag je her en der offertes aan en bepaal je wat je precies nodig hebt. Pas dan kun je een gefundeerde keuze maken.

Mag je altijd op een grondverzetmachine rijden?

Heel kort: nee. Het is groot materieel en dus zul je daar aparte certificaten voor moeten halen. Je kunt dit natuurlijk zelf doen, maar je kunt ook één of meer medewerkers op cursus sturen. Of, en dat is misschien wel de beste optie, je vraagt specifiek om iemand met de juiste papieren wanneer je een vacature uitzet. Zo heb je weinig omkijken naar het werken op de shovel. Ook moet je natuurlijk zorgen dat al je verzekeringen up-to-date zijn. Maar dat geldt voor alles wat je doet.

Neem de benodigde veiligheidsvoorschriften serieus

Rij nooit met de bak omhoog, je ziet dan niet goed waar je naartoe gaat. Draag veiligheidsschoenen, een helm en een veiligheidshesje. Zorg dat de straat afdoende is afgezet en dat je daar de vergunningen voor in huis hebt voor je begint. Moeten er grote dingen vervoerd worden? Zorg dan dat je een voorloper hebt die precies ziet waar jij gaat en die ook de bochten kan inschatten. Belaad de schep niet te zwaar. Hij kan heel wat hebben door het contragewicht van de machine, maar een voorover vallende shovel is gewoon niet praktisch.