Hoe het werkt

Veel mensen denken bij een beveiligingssysteem aan een enkele alarm installatie. Vaak gaat het echter om een combinatie van verschillende sensoren en alarmen die met elkaar in contact staan. Een volwaardig beveiligingssysteem bevat bijvoorbeeld een inbraak-alarm, een veiligheidsalarm, een temperatuur alarm en misschien zelfs een medisch monitoring systeem. Elk systeem kan elke combinatie van deze functies en meer bevatten.

Inbraak-alarm

Een inbraak-alarm is vaak het eerste waar iemand aan denkt bij een beveiligingssysteem. In bijna alle gevallen zit dit ook inbegrepen in de basispakketten van beveiligingssystemen. Inbraak alarmen hebben vaak meerdere elementen zoals:

  • Ingangssensoren (Deuren, ramen etc.)
  • Bewegingsdetectoren
  • Control Panel voor instellingen
  • Een of meerdere keypads voor het de-activeren van een alarm
  • Zichtbare signalering van het beveiligingssysteem 
  • Afschrikkende installaties zoals een luid alarm of een mistmachine
  • Stil alarm met directe verbinding naar een centrale of het politiebureau

Ook gaan deze systemen vaak gepaard met een verbinding naar een monitor centrale van een beveiligingsfirma.

Veiligheidssysteem

Klinkt een beetje hetzelfde als een beveiligingssysteem maar betreft toch specifiekere zaken. Sommige van de meest voorkomende installaties die in praktisch elk huis zitten, zelfs zonder geavanceerd beveiligingssysteem:

  • Rookmelders, zoals die je vaak vastgeplakt op het plafond vind zijn een vereiste in alle woningen. Deze zijn voorzien van een batterijvoeding, een accu en vaak ook bedrading om ze van stroom te voorzien. Waar dat nodig is zijn deze uitgerust met een stroboscoop voor doven en/of slechthorenden.
  • Brandalarmen, dit gaat meer over het volledige anti-brand systeem. De rookmelders zijn dus een onderdeel van deze installatie. Er kan ook een directe verbinding naar de brandweer gaan, in het geval dat het een publiek gebouw is. Vaak zit hier dan ook een bedieningspaneel in met verschillende opties, zoals contact opnemen met de centrale.
  • Toxische stoffen monitor. In sommige gebouwen is het relevant om allerlei toxische stoffen continu te meten. In bijna elk gebouw is het relevant om de gehaltes CO in de gaten te houden. Deze systemen hebben sensoren op strategische plekken hangen en houden 24/7 in de gaten of de hoeveelheid toxische stoffen de limiet niet overschrijdt.

Medical monitoring systems

Ik zeg het vaak wanneer ik een verbazingwekkend stuk technologie aanschouw, welcome to the future. Naast de conventionele inbraak-alarmen en brandmelders zijn er ook volwaardige medische alarmen. Er kunnen dan onopvallende implantaten continu de vitale informatie van een eprsoon in de gaten houden. Zo kan het direct opgemerkt worden wanneer iemand die alleen woont medische assistentie nodig heeft. Een veel simpelere en oudere oplossing is een paniek-knop. Het nadeel daarvan is dat de persoon nog bij zinne moet zijn om de knop in te drukken, en het arriverend personeel heeft geen idee wat er precies aan de hand is.