Ze zijn edel, prachtig om te zien en grazend in de wei zorgen ze voor een rustgevend landschap. Het is een droom van vele jonge meisjes en vrouwen maar van sommige jongens en mannen, om op deze dieren te kunnen rijden. En zeg nou zelf, het ponystappen of de dames en heren op paarden zien rijden in de wedstrijdsport ziet er toch ook gewoon heel leuk uit. Maar hoe veilig is paardrijden eigenlijk? Een recent onderzoek heeft aangetoond dat paardrijden één van de meest riskante “alledaagse” sporten is maar is dit ook echt zo?

Wat verteld het paard ons?

Een paar is een edel dier dat benen heeft in plaats van poten en een hoofd in plaats van een kop. Dit edele dier is van oorsprong niet gemaakt om op gereden te worden maar de mens daar in de afgelopen decennia veranderen in gebracht. Door een paard zadelmak te maken kunnen we er toch op rijden. Toch zijn er eigenschappen van vroeger nog niet hebben verlaten. Zo is het paard bijvoorbeeld een vluchtdier. De overlevingsstrategie van een vluchtdier is wegrennen als er gevaar dreigt. Door hun hoge reactiesnelheid en hun wendbaarheid kunnen ze zich ineens 180 graden omdraaien en het om een lopen zetten. Tel daar nog eens bij op dat een paard rond de 500 à 600 kilo weegt en ontzettend krachtige achterbenen heeft. Dan opeens lijkt een paard toch iets minder rustgevend dan gedacht.

De meest voorkomende letsels

Mede door hun overlevingsstrategie kan het dus voorkomen dat een paard ergens van schrikt, zich 180 graden omdraait of opzij springt en het op een lopen zet. Dit gebeurt zowel zonder als met ruiter. Alleen van de wendbaarheid die het paard toegekend heeft gekregen bezitten wij niet zoveel. 9 van de 10 ruiters zullen op dit moment dus ook van hun paard vallen met alle gevolgen van dien. Kneuzingen, botbreuken, hoofdletsel en rugletsel zijn dan ook geen ongewone verwondingen in deze sport. Meestal lijkt het met een sisser af te lopen maar in sommige gevallen ook niet. Sommige ruiters vallen zo hard dat ze een whiplash of ander (blijvend) lichaam letsel er aan overhouden.
Paardrijden is een prachtige sport maar dus ook echt wel een gevaarlijke sport. Wees je daarom altijd bewust van de gevaren die het paardrijden mee zich meebrengt en bedenk je altijd twee keer als je met een paard op stap gaat. Het zijn prachtige dieren en de mens heeft ze zadelmak gemaakt maar het vluchtgedrag zal er nooit uit gaan.