We zitten nog steeds in een tijd dat het economisch lekker gaat. Veel bedrijven spenderen daarom veel aandacht aan groei. Heel erg leuk en goed natuurlijk, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Er zijn best wat voorbeelden op te noemen van bedrijven die kapot groeien. Vaak doordat ze eerst moeten investeren en de extra omzet pas later ontvangen doordat dit eerst vastzit in je debiteuren. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om dit zogenaamde debiteurenrisico te verkleinen. Eén daarvan is de debiteurenverzerkering waar we in dit blog wat meer ove zullen vertellen, maar we zullen nog een aantal anderen maatregelen de revue laten passeren.

Welke maatregelen nog meer naast de debiteurenverzekering?

Het begint uiteraard met maatregelen die je binnen je bedrijf zelf kunt nemen. Dat begint aan de voorkant bij de salesafdeling. Veel salesafdelingen het puur en alleen focus op het binnenhalen van nieuwe klanten. Daarmee komt het regelmatig voor dat je de debiteurenellende over jezelf afroept. Het is dus verstandig om voordat je een nieuwe klant binnenhaalt een zogenaamde kredietwaardigheidscheck te doen. Hierin kijk je of deze potentiële klant straks in staat is om de facturen te betalen. Dit kun je zelf doen, of je kunt dit laten doen door een professionele partij. Bij de debiteurenverzekering zit deze dienst overigens inbegrepen. Naast dit is het goed om je factuurproces strak neer te zetten met goede software. Hiermee kan je factureren maar ook goed volgen of een factuur betaald is. Zo zie je dus ook snel of een betalingstermijn is overschreden. Daardoor kan je snel een vervolgactie ondernemen en dat begint bij de 1e herrinneringsfactuur. Hierna volgt een 2e herinnering en meestal een telefoontje. Als er dan nog niet betaald is stuur je uiteindelijk de laatste aanmaning. Daarin geef je aan dat bij uitblijven van betaling er een overdracht plaatsvindt naar een incassobureau.

Wat doet de debiteurenverzekering

Zoals ik hierboven al aangaf zit de kredietwaardigheidscheck als dienst in de debiteurenverzekering. Als twee heb je de mogelijkheid om over te dragen aan een incassobureau na het versturen van de laatste aanmaning. Dit is het incassobureau waar de debiteurenverzekeraar mee samenwerkt. Deze gaan verschillende stappen ondernemen om de vordering te innen. Waar nodig zullen ook juridische stappen gezet worden. Mocht de vordering uiteindelijk oninbaar blijken te zijn dan is de vordering verzekerd of in ieder geval een deel daarvan.